Det gotlandske pelsfår - fåret med de mange muligheder

Med det Gotlandske pelsfår får man ikke blot kød af en fantastisk kvalitet, men også de helt unikke krøllede skind samt det lækre bløde og glansfulde uld.

Gotlænderne er nemme at håndtere, de er meget tillidsfulde og har gode moderegenskaber. De har sjældent læmningsproblemer og er gode malkere.

Disse egenskaber gør at gotlænderne ikke blot er populære som renracede dyr, men også ofte anvendes til krydsningsproduktion hvor de indgår som en af moderracerne.

Historien om gotlænderfåret
Det menes at det Gotlandske Pelsfårs forfædre opstod ved krydsning af lokale landracefår som blev krydset med Karakul og Romanov får der blev bragt til Gotland af vikingerne fra deres togter dybt ind i Rusland. Vikingerne medbragte får på deres togter for at have kød med.

Gutefårene menes at nedstamme direkte fra disse krydsninger. Siden 1920'erne har først en intensiv udvælgelse blandt gutefårene og senere avl ført frem til det får som vi i dag kender som det Gotlandske Pelsfår, eller i daglig tale, Gotlændere.

De første Gotlændere kom til Danmark i 1960'erne fra Sverige, siden da har der været importeret dyr nogle få gange for at få nyt blod ind i avlen.

Gotlænderforeningen blev startet i 1982 af en gruppe entusiastiske gotlænder avlere.

I dag er der over 10.000 gotlændere i Danmark, udover de mange som avler renracede gotlændere, og derved har fordelen af både at få god kvalitet kød og samtidig producere uld og pelsskind som kan sælges til rimelige priser, så anvendes gotlændere af mange lammeproducenter som moderdyrsrace for at sikre en høj lammeprocent, lette læmninger og have moderdyr med gode moderegenskaber.


Racebeskrivelse


Eksteriør
Hovedet er fint og uldfrit med ret eller buet næseryg - såvel får som vædder er uden horn. Kroppen er lang og elegant med et svagt hældende kryds. Halen er kort. Benene er uldfrie og forholdsvis lange og spændstige. Hoved og ben er hovedsagelig sorte, dog accepteres hvid blis. Pelsfarven varierer fra lys til mørkegrå. De udvoksede får vejer 60-70 kg og vædderne 70-90 kg.

Egenskaber
Det gotlandske pelsfår er et nordisk korthalefår, der stadigvæk har sine oprindelige instinkter. Dvs. gode moderegenskaber, stor mælkeproduktion og lette læmninger. Racen egner sig godt til såvel nybegyndere som til store fårebesætninger. Det gotlandske pelsfår er en hårdfør og robust race. Det er i stand til at vandre langt for at opsøge føde og trives derfor bedst på større arealer og egner sig udmærket som landskabsplejer. Det er tillidsfuldt og nemt at omgås.

Avlsmål
Det gotlandske pelsfår skal på 120-150 dage kunne producere 2 lam á mindst 35-45 kg levende vægt, hvilket er flere kg lam end fårets egen vægt.
Slagtekroppen skal have god muskelfylde, især på ryg, køller og bove - et lavt fedtindhold samt en slagtevægt mellem 16-22 kg. I Danmark bliver slagtelammene markedsført som en specialitet under navnet Gotlam.

Pelsskindet skal være jævn og ren i farven i nuancerne lys-, mellem- og mørkegrå. Håret skal have en fast og ensartet krøl på hele skindet med god udbredelse og god form.

Pelshåret skal være glansfuldt og silkeagtigt uden at være tyndt. I avlsarbejdet bliver der især lagt vægt på pelsens kvalitet, idet skindet fra slagtelammene efter garvning og nedklipning anvendes bl.a. til pelse i luksuskvalitet. Skind af god kvalitet bidrager meget til økonomien i gotlænderavlen.

Ulden fra det gotlandske pelsfår er glansfuld, blød og krøllet, hvorfor garnet får et smukt farvespil og en karakteristisk silkeagtig glans og blødhed. Sælges som Dansk Pelsuld og bidrager ligeledes til økonomien.

Avlsmålene er siden 1983 kontinuerligt fulgt op ved en årlig mønstring i en alder af ca. 120 dage på den enkelte gård og ved landsbedømmelse af de bedste vædderlam. Landsbedømmelsen følges op ved en årlig bedømmelse af de bedste vædderlam i nedklippet stand. Avlsresultaterne registreres i den svenske fårekontrol,

Racebeskrivelsen er redigeret af Leif Jepsen den 6. maj 2001

 

  Opdateret  07-Nov-2017
                                        © 2007 gotlandsheep.dk